VIDEO. Latvietis vairāku stundu garumā Latvijas debesīs nofilmējis pasakainu dabas parādību

Foto – ekrānuzņēmums

Latvijas debesis beidzot rotāja tik spilgta un izteiksmīga ziemeļblāzma, ka sociālie tīkli, šķiet, bija burtiski pārņemti ar šīm skaistajām fotogrāfijām. Dažiem izdevies tikt pie patiešām iespaidīgiem foto un video materiāliem… Reti ko tik skaistu debesīs, Latvijā, var redzēt.

Bet, vai jūs zināt, kas ir ziemeļblāzma un kā tā vispār rodas? Zinātniski to sauc par “auroru” – tā ir dabas parādība, kas rodas, kad saules vēja uzlādētas daļiņas saskaras ar Zemes magnētisko lauku un atmosfēras augšējiem slāņiem.

Šīs daļiņas ietekmē skābekli un slāpekli atmosfērā, izraisot gaismas izstarošanos dažādās krāsās — galvenokārt zaļā, sarkanā, violetā un zilā. Ziemeļblāzma ir redzama galvenokārt polārajos reģionos, piemēram, Arktikā, Kanādā, Norvēģijā un Skandināvijā, jo šīs vietas atrodas tuvāk Zemes magnētiskajiem poliem. Tomēr, kā izrādās, dažkārt to var vērot arī tepat – Latvijā.

Ziemeļblāzmu izraisa planētās Saules aktivitātes, piemēram, saules uzliesmojumi vai koronālās masas izmeši. Kad šīs uzlādētās daļiņas nonāk Zemes atmosfērā, tās mijiedarbojas ar magnētisko lauku, kas novirza daļiņas uz poliem. Tur augšējie atmosfēras slāņi absorbē šo enerģiju, kas izraisa gaismas uzliesmojumus, veidojot krāsainu parādību debesīs.

Foto – Pexels

Kā tā ietekmē mūs? Lai gan ziemeļblāzma ir iespaidīga dabas parādība, tā var ietekmēt tehnoloģijas un cilvēku darbības vairākos veidos:

Sakaru traucējumi: Spēcīgas saules vētras, kas izraisa ziemeļblāzmu, var traucēt radiosakarus, GPS signālus un satelītu darbību, jo uzlādētās daļiņas traucē elektronisko signālu pārraidi Zemes atmosfērā.

Lasi vēl: VIDEO. Elpa aizraujas! Latviešu fotogrāfs agrā rīta stundā mežā kļuvis par liecinieku neticamam skatam

Enerģijas tīkli: Dažreiz spēcīgās elektromagnētiskās izmaiņas, kas notiek saules vētru laikā, var radīt sprieguma pārslodzes elektrotīklos, īpaši polārajos reģionos, izraisot enerģijas padeves pārtraukumus.

Aviācija: Aviokompānijas, kas lido pāri polārajiem apgabaliem, var mainīt lidojumu trajektorijas, lai izvairītos no magnētiskajiem traucējumiem, kas varētu ietekmēt aviācijas elektroniku.

Cilvēku pašsajūta: parasti cilvēkiem nekādu negatīvu iedarbību nerada, jo Zemes atmosfēra mūs aizsargā no reakcijas. Tomēr astronautiem, kas atrodas ārpus atmosfēras, piemēram, kosmosa stacijās, ir jābūt daudz uzmanīgākiem.

Foto – Pexels

Jebkurā gadījumā ziemeļblāza ir vizuāla bauda – acīm un sirdij, ko pavisam noteikti vajag iemūžināt un to ir darījuši vairāki talantīgi cilvēki Latvijā.

Laika ziņu eksperts Martins Bergšteins socvietnē “X” bija sajūsmināts: viņš atzinās, ka neko tādu vēl nebija redzējis. Ziemeļblāzmas sarkanā krāsa pirms mirkļa bijusi tik spoža, ka ne tikai spīdēja cauri mākoņiem, bet pat iekrāsoja apkārtni sārtu, un tas viss pilsētas centrā.

Savukārt vietnes “X” lietotājam Jānim izdevušies tik unikāli kadri, ka diez vai kāds ko tādu no Latvijas debesīs redzētā spēs atkārtot… Viņš publicējis: “Šīs nakts rezultāts – 2700 kadri
Beigās vējš apgāza vienu kameru…”

Iesaki šo rakstu citiem!

Leave a Comment